SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Frågor & svar om hur det är att gå på skidgymnasiet i Torsby

Nu är det dags för 02.orna att söka skidgymnasium och jag fick frågor från en tjej i klubben som jag tänkte att det kanske var fler som ville ta del av mina svar. Därför har jag Hanna Larsson Nathhorst som går första året på Torsby Skidgymnasium skrivit om vad jag hittills har upplevt under min tid på skolan.

Hej! Vi söker ju skidgymnasium nu. Har några frågor om hur det är att gå där.

Är det mycket i skolan, behöver man plugga mycket på fritiden?

Det är ganska mycket i skolan. Vi läser på 4 år vilket innebär att vi läser färre kurser än vanliga 1:or men eftersom vi är borta mycket så innebär det att man måste ta eget ansvar att jobba mycket för att inte hamna efter. Hamna efter är det värsta som finns!!!

Hur bor man? Är det elevhem eller lägenhet??

Man fixar eget boende dvs inte elevhem. Torsby bostäder garanterar att alla idrottselever på Stjerneskolan som kommer utifrån Torsby får ett boende.

Vad gör man när man inte åker skidor, är det mycket fritid?

Nu på hösten när vi inte är på läger så är det inga aktiviteter med skidgruppen efter skoltid. Så det innebär när du slutar skolan har du fritid och det lägger man oftast på läxor eller egen träning.

Trivs du bra?

Jag trivs som fisken i vattnet, verkligen. Ångrar inte en sekund att jag valde skidgymnasium och jag tror att så länge man känner att man inte är färdig med sporten efter ungdomsåren så kommer man tycka att det är kul att gå på skidgymnasium. På Torsby har vi även en väldigt bra gruppsammanhållning vilket självklart leder till att man trivs bättre.

Är det mycket läger och fys osv?

På hösten har vi hittills (fram till höstlovet) åkt på 4 läger som är ca 1 vecka långa. Hemma i Torsby har vi 3 halvdagar i skolveckan som är tillägnande åt olika fyspass. Det är tuffa pass men de är upplagda på ett roligt och händelserikt sätt.

Hur är det att bo i Torsby? Bor man mitt i eller lite utanför?

Jag bor tillsammans med 2 tjejer i ett litet större boende. Detta gjorde att vi hamnade lite utanför ”centrum”. De som bor ensamma har större chans att hamna i centrum vilket de flesta andra alpina åkarna gör. Vissa 01 bor ensamma (i centrum) och vissa bor tillsammans. Men första tiden fungerar det att bo en bit utanför för att sedan med tiden kunna flytta och bo ensam samt mer centralt. Man kan antingen hyra lägenhet via Torsby Bostäder eller privata hyresvärdar.

Varför sökte du just Torsby?

Jag sökte Torsby eftersom jag hade fått en känsla av att skolan hade bra tränare och härliga åkare.

Är det nått annat jag bör veta?

Något annat jag tycker du ska tänka på är att det viktigaste med gymnasiet är hur du kommer trivas. Välj den skolan du tror att du kommer trivas bäst på och välj inte utefter någon annan. Trivs du kommer du att utvecklas till en bra åkare oavsett vilket gymnasium du går och På köpet får du 4 fantastiskt roliga och lärorika år!

Hanna & Antonia bloggar från Skidgymnasiet i Torsby

Tisdag den 19 september 2017


Hej alla maskare!

Vi är Hanna och Antonia, före detta u16 åkare och nuvarande skidgymnasieelever på Stjerneskolan i Torsby. Vi är numera sambos och bott ifrån Stockholm och våra familjer i över en månad. Vi tänkte att det kunde vara kul för er att få höra hur en vanlig tisdag ser ut för oss.

Skolan börjar som vanligt 8.15 och för oss två som är sam-elever började dagen med matte. Lärarna här på gymnasiet är engagerade och duktiga på att lära ut, skolan är trivsam med många roliga individer. Skolan erbjuder fler idrotter än alpint vilket bidrar till en bred kompiskrets. Efter matten hade vi håltimme som är perfekt för att plugga glosor, skriva på en inlämning eller plugga före i matten. Har man tid över kan man alltid vårda sina skidor. Sedan hade vi språk, Antonia läser franska och Hanna läser spanska, där blandas olika linjer vilket vi tycker är kul för att variera klasskamrater.

Skolan bjuder varje dag på en lunchbuffé med olika alternativ, men köket erbjuder även måndag till torsdag på middag främst för idrottselever, som ofta har träningspass vid denna tid.

Tisdagar är en av tre dagar i veckan som vi har inlagd fysträning i skolschemat. Utöver det ingår en timmes teori där vi får lära oss om bl. a kost, hälsa och skidans uppbyggnad som allt är en del av ämnet idrottsspecialisering.

Fyspassen har olika innehåll och uppbyggnad, allt från intervaller, vikter till kordination och spänst. Vi tycker att tränarna lyckas få passen jobbiga men samtidigt roliga, som när vi t. ex cyklade 2mil till en sandhög mitt ute i skogen för att sedan springa intervaller i en hinderbana. Vi föredrar leriga cykelturer och sjukt sandiga skor före långtradiga distanser på asfalt.

Under dagens pass tog vi minibussarna till hovfjället där vi släpade stockar och röjde undan bråte för att hjälpa skidanläggningen inför vintern eftersom vi ska få en ny startramp. Sedan körde vi hopp i backe och cirkelträning på utegymmet när vi kom tillbaka till Torsby.

Efter passet på vägen hem stannade vi på affären och handlade middag, det blev en favorit i repris d.v.s sötpotatis i ugn, fläskfilé och rucola sallad. 

Kvällstid brukar innehålla en pluggstund eventuellt en kopp te men sedan är det sovdags för om det är något vi lärt oss är det att sömnen är det viktigaste av allt.


Hanna & Antonia 


 
Gå med i vår Facebookgrupp
Skidutrustning
Sponsorer