Köldknäpp
2017-12-17 13:04

Nu har vi fått en köldknäpp och Energy har startat systemet natten till idag söndag. Så ni som har snöpass gör er beredda på att åka till backen, vi kommer att köra i natt och så länge kylan håller i sig.


Snöschemat hittar du härSäsongens Snöläggningsschema
2017-12-16 12:20

Kylan kommer krypande och nu är det dags för oss i MASK att planera för våra insatser. Enrgy har förberett och testat snösystemet så det är klart att dra igång så fort det blir kallgrader tillräckligt för att dra igpång systemet. Under "Om mask" och "Dokument" finns nu schemat för snöläggning. Vi har gjort ett schema som täcker fram till 31 januari med uppehåll på julafton och nyårsafton och vi har fördelat passen proportionellt mot antalet åkare de olika grupperna.

 

Schemat hittar du här. Gå in och kolla när du är uppsatt på schemat.


När man står uppsatt på ett pass så gäller det att ha beredskap att rycka in – det kommer info med kort varsel (ofta samma dag) om snöläggningspassen den kommande natten kommer att aktiveras och då gäller det att vara redo! 


Om man vet att man inte kan då man är schemalagd, så måste man själv kontakta en annan förälder och byta pass. Telefonnummer finns i schemat så att man kan kontakta andra föräldrar och byta pass. Det är den som står på passet i schemat som är ansvarig för att passet fylls, även om man själv inte kan vara där. När man är överens om bytet skall det meddelas med ett mail till tom.rapaport@telia.com.


När lägger vi snö?

Vi startar snöläggning när det är en period med ihållande kyla, gärna minst -4 grader. Energy beslutar när snöläggning startar och vilken period vi kör. Aktuell information om när vi kör kommer att finnas på klubbens hemsida och Mask_Aplin på Facebook. Var och en ansvarar för att bevaka om det blir snöläggning den dag man är inplanerad på ett pass.


Vad gör man när man lägger snö?

Vid ett normalt pass består passet till största del av övervakning, dvs man ser till att pumpar, kompressor, snökanoner och övriga delar i anläggningen går som planerat. Det innebär att man går ”ronder” i anläggningen och synar av att allt är som det skall. Ibland behöver snökanonerna flyttas eller något annat justeras, men kunskapen om vad som behöver göras och hur står Energy för.


Vad skall jag tänka på som snöläggare?

Klä dig i varma vinterkläder som är vattentåliga och oömma, tag rejäla vinterskor med ordentlig sula. Tag på dig varma handskar och mössa.


På plats i anläggningen Vi ses uppe i cafét där man tillsammans med ansvarig från Energy går igenom och planerar snöläggningspasset.

Familjeläger 1 i Stöten - vilket tryck!
2017-12-14 20:01
U10:or redo för race!

Vi kan nu se tillbaka på vårt stora familjeläger i december 2017 i Stöten. Och det var verkligen stort! Kanske ett av de största i klubbens historia med över 250 deltagare - från de minsta i U6 till våra krigare i de äldsta åldersgrupperna. Vi är extra glada över att se så många nya familjer! Ett läger i den här storleken är en utmaning för de flesta inblandade; för de små barnen som ska stå på skidor långa dagar, för föräldrarna att se till att barnen kommer i tid, mätta och kissade till samlingar som ibland kan variera i tidpunkt mellan grupperna, för tränare och ledare som skall genomföra kvalitativ och kul träning med många barn (också sina egna) med olika utgångslägen och hantera situationer som uppstår, för Stöten-organisationen som precis inlett säsongen och inte är helt inkörda. Men vilken utveckling vi sett på åkarna! Det blir så intensivt och inlärningskurvan är så härligt brant så här i början på säsongen. Dessutom ser vi hur de små barnen, som inte riktigt känner varandra, sakta med säkert öppnar upp och börjar prata och leka ihop.


Snöläget i Stöten blev tillslut ganska bra - det är alltid lite nervöst den här tiden av året. Vi hade önskat oss en backe till, framförallt för att underlätta friåkningen för U6 och U8, men ända dit nådde vi inte denna gång. De små och deras ledare klarade detta galant ändå, men lite mer ytor hade inte skadat. U10 och U12 led inte av detta utan varvade friåkning med bankörning i högt tempo. Mängden banträning styrdes av hur mycket barnen hade stått på skidor tidigare under säsongen. I grupper som U10 och U12 blir spannet stort (framförallt i början på säsongen) mellan de som redan tränat en hel del och de som står på skidor första gången för säsongen - en fråga som tränarna jobbar mycket aktivt med. Ett snäpp upp så kastade sig U14 och U16 nästan direkt ut i storslalombanan i det branta hanget framför sina luttrade föräldrar som under åren fått nerver av stål. Senare under lägret blev det slalom för U14/U16 under fostrande omständigheter i minus 12 grader endast iklädda fartdräkter.


Skidåkning i all ära, men lika viktigt är att få en chans att lära känna varandra och prata om vår fascinerande sport över en läsk eller möjligen en lite mer vuxen dryck. Kritiska ämnen som vinklar på stålkanter osv kan då avhandlas med själsfränder. Familje-After-ski på fredagen och stor klubbmiddag på lördagen blev forumen för detta. Efter middagen var det disco för barnen under Peter Bergman och Johan Preislers stabila ledning - tack för insatsen! Klart uppskattat av barnen som nog somnade utan saga den kvällen…Men det gjorde vi nog alla.

——

Specialrapport från U6 lagledare Olof W:

För de flesta åkarna innebar lägret säsongspremiär. Som alltid på årets första skiddagar kan det kännas lite ovant. Men successivt släppte det för alla barnen och vi fick fin åkning tillsammans som en grupp. Inställningen var superbra hos barnen och det var väldigt kul att följa barnens branta utvecklingskurva. Vi fokuserade på position och balansövningar samt säkerhet (vad man ska tänka på i en skidbacke). Det ska bli väldigt spännande att följa dessa tjejer och killars väg från plog till framtida tävlingsåkare i fartdräkt.


Specialrapport från U8s lagledare Christofer Z:

U8 hade cirka 25 åkare och på plats. Vi körde i två grupper och varvade friåkning med enkla teknikövningar. På söndagen fick vi också möjligheten att köra lite kortkäpp vilket var mycket uppskattat. Stämningen var på hela tiden topp och kulminerade på lördag kvällens disco.  Ett orosmoln kring säkerheten löste sig på ett ypperligt sätt med hjälp av ledare och föräldrar från de äldre grupperna. Här visade sig klubbkänslan från sin bästa sida där alla hjälpte alla. Stort tack till arrangörerna för ett fantastiskt trevlig och välordnat läger.


Specialrapport från U10s lagledare Jonas A:

Största gruppen på lägret var U10 med hela 33 åkare! Den gedigna och erfarna  tränarstaben i U10 såg till att hela gänget hade kul och tränade på ett säkert och utvecklande sätt. Första dagen körde vi friåkning för hela slanten. De som varit på läger tidigare under säsongen laddade på för fullt direkt och de som stod på snö för första gången jobbade sig sakta men säkert ikapp. På lördag och halva söndagen körde vi storslalom och vi avslutade sedan med slalom i kortkäppsbana. Nu längtar vi till tävlingssäsongen drar igång - vi är redo! 

———

Det finns mycket som kan utvecklas och förbättras i ett komplext arrangemang som detta. Vi kommer därför inom kort skicka en enkät för utvärdering. Hoppas ni har möjlighet att svara!


Snart kör vi igång träning i hemmabacken och sen drar tävlingssäsongen igång för U10 och uppåt. Nästa stora klubbläger (Familjeläger 2) är fre-sön vecka 4 (26-28 januari) i Stöten (inbjudan kommer). Hoppas vi ses där!


/Tränarna och ledarna


SWIX skidvårdskurs & 30% rabatt i Stöten
2017-12-08 19:51
Imorgon lördag 9 dec Kl 20.00 håller SWIX ännu en skidvårdskurs för er som missade möjligheten idag! Swix kommer även ta beställning av produkter till 30% rabatt som sedan hämtas ut på Alpingaraget. Plats: Vattufjäll (konferensen). 
SWIX skidvårdskurs kl 19.00 Familjeläger Stöten
2017-12-08 13:28

Hej alla Stöten deltagare!

Kom ihåg att idag har vi SWIX på plats i Stöten som utbildar oss i skidvård.

Samling kl 19.00 i Brasseriet!

Välkomna!

SWIX & MASK

Uppdaterad lägerplan säsong 17/18
2017-12-07 16:42

Nu finns det en uppdaterad lägerplan för säsongen 17/18


Försäsong och läger 2017 - 2018(1).xlsx »


Nyheter från våra grupper
 
Gå med i vår Facebookgrupp
Skidutrustning
Sponsorer