SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Så går det till vid tävling

Att så tidigt som möjligt vara med på tävlingar stimulerar och utvecklar åkare och bygger en gemenskap och laganda. 

Vi i klubben lägger stor vikt vid och prioriterar en god laganda även i en individuell sport som alpinutförsåkning. 

 

Rutiner för anmälan till tävling varierar mellan olika åldersgrupper inom MASK. I vissa grupper hanteras anmälan av lagledaren. I andra är det åkarens eller åkarens föräldrars ansvar att anmäla till tävling. Instruktioner om hur man själva anmäler till tävling finns under "Tävling / Anmälan" här på siten.

 

Förberedelser inför tävling 

 

För att ungdomars deltagande i tävlingar skall vara meningsfullt förutsätter detta att man slipar och vallar skidorna inför varje tävling. Gå ihop familjevis och hjälp varandra. 

Samåk gärna till tävlingarna, barnen gillar att sitta och snacka inför tävlingen och vi föräldrar kan peppa varandra. 

På de flesta tävlingsställen finns det lättare förtäring att köpa. Det är oftast korv med bröd eller hamburgare med läsk - "ingen riktig skidåkarmat". Tänk på att näringsriktig mat ger barnen mer ork och energi inför åken och efter. Ta därför med fördel med egen matsäck. 

På alla tävlingar måste man lösa liftkort. Brukar kosta kring 130 kr. 

På de flesta ställen i Stockholm är det bra med liftfodral, saknar man det finns det att köpa. 

I Flottsbrobacken måste man ha ett skipass. De som fungerar är de så kallade Key Card. 

 

På tävlingen 

 

  • Tävlingarna är som regel på helgen, lördag och/eller söndag. 
  • Vi som ska tävla, brukar samlas på en central plats nära liften för att räkna in alla tävlande. Allt som oftast försöker vi ha med vår klubbflagga för att man lätt ska hitta vår samlingsplats. 
  • Samling brukar ske kring 08.00. Lagledaren informerar inför varje tävling. 
  • På plats får man all nödvändig information av vår lagledare. 
  • Nummerlapparna delas ut. 
  • Banbesiktning sker tillsammans med en ledare/utsedd besiktningsman, inför varje tävling. För U10 genomförs numera ett så kallat genomåk utan tidtagning istället för banbesiktining. 
  • Är man inte med på besiktningen - får man inte tävla. 
  • För U10 har man valt att dela upp dagen så att antingen pojkarna eller flickorna åker förmiddag eller eftermiddag. I tävlingsinbjudningarna finns information om detta. I övriga grupper startar flickor startar först och efter deras första åk är det pojkarnas tur. 
  • Andra åket gäller omvänd startordning. och i U12 och uppåt så startar även här flickorna först och sedan pojkarna men i omvänd start ordning. M.a.o den som startade sist i första åket blir först ut i andra åket. 
  • Mellan åken är det bra att träna i backen och fylla på energiförrådet. Riktig mat skapar bättre förutsättningar än godis och läsk. 
  • I U10-gruppen får alla tävlande medalj och ofta finns det utlottningspriser att ta del av efter tävlingen slut. 
  • Tävlingen avslutas kring 14.00 - 15.00. Och U10 om man tävlar på förmiddag är tävlingen slut vid ca 13-tiden och om man åker på eftermiddagen ca 17-tiden 
  • Det krävs mycket föräldrastöd vid tävling. Både vid målområdet och på start. Det är mycket bra om föräldrar tar med egna skidor och kan hjälpa till vid start och målgång. 
  • Alla barn måste ha hjälm och ryggskydd när de tävlar. 

 

Våra tränares medverkan 

 

  • För U10 på hemmatävlingar och Stockholm Race
  • För U12 på hemmatävlingar, LVC-kval + LVC final 
  • För U14 på LVC-kval + LVC final + DM på annan ort 
  • För U16 på USM-kval + USM final + DM på annan ort 
  • För Yngre Juniorer på YJ-SM + utvalda tävlingar 

  

ÖVRIG BRA INFORMATION

På Svenska skidförbundets (SSF) webbsida, http://www.skidor.com kan du hitta mycket information. Där finns dels uppdaterad dokumentation kring vilka regler som gäller vid tävling. Det finns också bra instruktioner för den som skall vara funktionär på en tävlingar. Det kan därför vara bra att ibland gå in på deras webbsida och uppdaterar sig på eventuella nyheter eller förändringar i regler eller instruktioner. 

Att tävla
Vad ska man som förälder/tränare göra på tävling i annan backe (och till viss del även i hemmabacken)?Vanligtvis är tidschemat som följer:

Hämtning av nummerlappar

08.45 – 09.00

Besiktning

09.00 – 09.45

Lagledarmöte

09.15 eller 09.30

Första föråk

09.55

Första start

10.00

 

Det är bra om man kommer överens om vem som gör vad om man är flera föräldrar på tävlingen.


Anmälan

Anmälan sker till ansvarig lagledare i respektive grupp, se här.
Senast tisdag kväll före tävlingsdag ska anmälan ha inkommit.
Efteranmälan sker på plats vid hämtning av nummerlappar (se nedan).

 
Nummerlappar

Exempelvis kan den som kommer först hämta ut nummerlapparna, man får då nummerlappar till alla klubbens åkare. Om man vet att någon är sjuk kan man redan då meddela det och lämna in nummerlappen annars gör man det på lagledarmötet. Om man vill efteranmäla någon åkare så gör man det oftast där man hämtar nummerlapparna. Klubbarna är inte skyldiga att ta emot efteranmälningar men gör det oftast.

 

Liftkort

Oftast kan köpa speciella tävlingskort till rabatterat pris både till tävlande och till tränare/föräldrar som hjälper till. På vissa ställen får varje klubb ett antal liftkort till tränarna. (Vid tävling i hemmabacken gäller det egna MASK-liftkortet.)

 

Besiktning av banan

Minst en förälder/tränare besiktigar banan med barnen. Det vanliga är att man hasar ner i banan. Nummerlapparna skall bäras korrekt påsatt men överdragskläder får bäras utanpå, enligt reglementet. Det är viktigt att man lär barnen redan från början att besiktiga på rätt sätt så de inte riskerar att bli diskade.

Reglerna säger också att man måste stanna och stå still vid minst varannan port, man får inte åka igenom portarna. Ibland vid dåliga snöförhållanden, är bara stickbesiktning tillåtet. Då hasar man på sidan av banan och glider rakt in till porten och tittar, glider ut igen, hasar ner och glider in och tittar osv. Ibland får man bara besiktiga en gång. Om det är något som skiljer sig mot det vanligaste sättet brukar det alltid meddelas i högtalarna samt på lagledarmötet.

Vid besiktning försöker man lära barnen att läsa banan dvs. se på rytm, brant/flackt, tempoväxlingar, ev fällor, underlag, gupp mm. I början kan det vara bra att prata om hur de ska åka istället för att prata om kombinationer mm.

Det är också bra om de hinner åka några friåk före, känna på underlag och skidor, backens lutning mm.

 

Lagledarmöte

En representant (lagledare) från klubben bör gå på lagledarmötet. Där får man oftast veta

  • fakta runt tävlingen, ev cuper, poängberäkningar mm.

  • vilka som är funktionärer och vilka som ingår i juryn.

  • tider som gäller för tävlingen, beräknad tid mellan åken.

  • om banan till andra åket ska sättas om och vad som gäller med besiktning om den ej sätts om eller bara parallellförflyttas.

  • startordning andra åket, på ungdomstävlingar är det oftast omvänd startordning oavsett resultat i första åket.

  • protesttid efter andra åket, om man vill överklaga portdomarnas beslut om diskningar o.dyl.

  • priser.

Den som går på mötet meddelar övriga vad som sagts. Det är också bra om någon har kontrollerat att banan är OK, vad gäller säkerhetsanordningar mm. Om så inte är fallet, så ska man meddela tävlingsledningen, alternativt på lagledarmötet.

 

Uppe vid start

Se till att barnen är där i god tid, att de har kontroll på var de har sina skidor och stavar, att de värmer upp och försöker koncentrera sig på tävlingen. Det är bra att verkligen titta på föråkarna.

Hör med barnen hur de vill ha sin uppladdning, en del vill vara mer för sig själv och ta det lugnt medan andra vill ha full fart med kompisarna. Det är viktigt att de som vill ha lugn inte störs av kompisarna.

Det är bra att hjälpa barnen på med skidorna, se till att de inte har snö under pjäxorna, och att de kommer i rätt tid till starten utan stress.


Övrigt

Efter första åket brukar det vara gott att äta något och ladda inför nästa åk.

Oftast sätts ny bana till andra åket och då upprepas proceduren med besiktning.

På ungdomstävlingar är det oftast omvänd startordning men flickorna först (variation förekommer).

Nummerlappen lämnas tillbaka efter andra åket. Därefter är det protesttid samt prisutdelning.

Försök att ha en glad och positiv stämning runt hela tävlingen oavsett hur det går. Alla är där för att ha kul. Om det sedan går bra är det bara bonus. När man tävlar är både barn och föräldrar/tränare representanter för klubben och något som vi absolut inte vill se är t.ex. att man i ilska kastar saker, skriker och beter sig på ett dumt sätt!

Ta med egna skidor för att vara behjälplig på start, som plogpatrull eller annat som kräver skidor.

Lycka till i backarna!
 
Gå med i vår Facebookgrupp
Skidutrustning
Sponsorer