Hanna & Antonia bloggar från Skidgymnasiet i Torsby

Tisdag den 19 september 2017


Hej alla maskare!

Vi är Hanna och Antonia, före detta u16 åkare och nuvarande skidgymnasieelever på Stjerneskolan i Torsby. Vi är numera sambos och bott ifrån Stockholm och våra familjer i över en månad. Vi tänkte att det kunde vara kul för er att få höra hur en vanlig tisdag ser ut för oss.

Skolan börjar som vanligt 8.15 och för oss två som är sam-elever började dagen med matte. Lärarna här på gymnasiet är engagerade och duktiga på att lära ut, skolan är trivsam med många roliga individer. Skolan erbjuder fler idrotter än alpint vilket bidrar till en bred kompiskrets. Efter matten hade vi håltimme som är perfekt för att plugga glosor, skriva på en inlämning eller plugga före i matten. Har man tid över kan man alltid vårda sina skidor. Sedan hade vi språk, Antonia läser franska och Hanna läser spanska, där blandas olika linjer vilket vi tycker är kul för att variera klasskamrater.

Skolan bjuder varje dag på en lunchbuffé med olika alternativ, men köket erbjuder även måndag till torsdag på middag främst för idrottselever, som ofta har träningspass vid denna tid.

Tisdagar är en av tre dagar i veckan som vi har inlagd fysträning i skolschemat. Utöver det ingår en timmes teori där vi får lära oss om bl. a kost, hälsa och skidans uppbyggnad som allt är en del av ämnet idrottsspecialisering.

Fyspassen har olika innehåll och uppbyggnad, allt från intervaller, vikter till kordination och spänst. Vi tycker att tränarna lyckas få passen jobbiga men samtidigt roliga, som när vi t. ex cyklade 2mil till en sandhög mitt ute i skogen för att sedan springa intervaller i en hinderbana. Vi föredrar leriga cykelturer och sjukt sandiga skor före långtradiga distanser på asfalt.

Under dagens pass tog vi minibussarna till hovfjället där vi släpade stockar och röjde undan bråte för att hjälpa skidanläggningen inför vintern eftersom vi ska få en ny startramp. Sedan körde vi hopp i backe och cirkelträning på utegymmet när vi kom tillbaka till Torsby.

Efter passet på vägen hem stannade vi på affären och handlade middag, det blev en favorit i repris d.v.s sötpotatis i ugn, fläskfilé och rucola sallad. 

Kvällstid brukar innehålla en pluggstund eventuellt en kopp te men sedan är det sovdags för om det är något vi lärt oss är det att sömnen är det viktigaste av allt.


Hanna & Antonia 


 
Gå med i vår Facebookgrupp
Skidutrustning
Sponsorer